Gode råd om netsikkerhed

Hold din pc opdateret

De kriminelle udnytter ofte sårbarheder i dit styresystem (fx Windows 10) og programmer (fx Adobe Reader og QuickTime). Der er heldigvis flere ting, du kan gøre for at sikre både din og din computers sikkerhed. Først og fremmest skal du sørge for, at dit styresystem og dine programmer bliver opdateret jævnligt, så sårbarhederne fjernes. Du kan om muligt slå automatisk opdatering til eller tjekke for opdateringer hos producenten.

Installer antivirus og firewall

De kriminelle forsøger ofte at komme i kontakt med din computer. Firewallen sikrer dig primært mod disse kriminelle og forhindrer dem i at komme i kontakt med din computer. Antivirusprogrammet sikrer dig ved at tjekke, om der ligger skadelige koder i de mails og filer, du modtager og åbner. Det kan desuden bruges til at undersøge, om du har fået virus på din computer. For at beskytte din computer optimalt mod både kriminelle, virus og skadelige koder, skal du sørge for, at din firewall og dit antivirusprogram opdateres ofte - helst automatisk. Du skal også sørge for jævnligt at lave en totalscanning af din harddisk.

Indstil sikkerhedsniveauet i din browser

Hvis du indstiller sikkerhedsniveauet i din browser, bliver du altid spurgt, når informationer, filer og programmer bliver overført til din computer. På den måde får du mulighed for at tjekke, at du ikke får installeret uønskede koder.

Tag sikkerhedskopier af dine dokumenter

Hvis du er så uheldig at få en skadelig kode ind på din computer, skal den renses. Nogle skadelige koder kan bare fjernes med et antivirusprogram – det er desværre ikke altid så nemt. Har du været uheldig, skal du geninstallere dit system og alle dine programmer på din computer. Når du har gjort det, kan du indlæse de dokumenter, billeder, musik med videre, som du har taget sikkerhedskopier af. For at være på den sikre side, er det en god idé at lægge dine vigtigste dokumenter, billeder og andre filer på en cd eller at kopiere dem til en ekstern harddisk. Der findes også gode muligheder for online backup, således at kopi af dine dokumenter og billeder ikke opbevares hjemme hos dig, men elektronisk hos en udbyder af denne service.

Brug gode og sikre kodeord
Kodeord er den vigtigste beskyttelse af dine personlige oplysninger. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at anvende et kodeord, som er svært at gætte, og at du holder det hemmeligt. Et andet godt råd er, at du kan slå krypteringen til på dit trådløse netværk. Krypteringen beskytter dig nemlig mod, at andre bruger dit netværk, og dermed bruger de ressourcer, som du betaler for. Og det er ikke engang det værste. Kriminelle bruger ofte andre folks trådløse netværk, når de begår kriminalitet på nettet. På den måde opnår de, at det er dig, der bliver mistænkt - og ikke dem.

Lad være med at åbne links og vedhæftede filer

Kriminelle er kreative og snedige. De forsøger ofte at lokke dig i en fælde igennem din mail eller beskeder. Ofte vedhæfter de kriminelle en fil. I de flestes øjne virker det nemlig ganske uskyldigt. Men når du så åbner filen, viser det sig at være et program, som giver de kriminelle adgang til din computer, så de kan misbruge dine personlige oplysninger f.eks. til indbrud i din Netbank. Denne form for angreb kaldes trojanske heste, fordi de udgiver sig for at være noget, de ikke er. Det ses også, at kriminelle vedhæfter et link, du kan klikke på. Det kan føre dig frem til en kriminel side, hvor din computer bliver undersøgt for sårbarheder, hvorefter et skadeligt program bliver installeret på din computer. I en anden form for angreb forsøger siden at få dig til at hente et skadeligt program ved at få dig til at acceptere installationen. Vær især påpasselig, når du bruger chat og sociale medier. Disse tjenester kan sprede de skadelige programmer hurtigere end mails. Du skal kun klikke på links, hvis du kan gennemskue, hvor de fører hen, og hvis du har tillid til afsenderen.

Besvar ikke spam

Det er vigtigt, at du sletter spam UDEN at åbne det, og at du ikke svarer på spam. For hvis du åbner eller svarer på spam, får du sandsynligvis bare mere spam. Du kan evt. bruge et spamfilter. Et spamfilter kan nemlig sortere spam fra – inden det overhovedet når frem til din mailboks. Et sådant filter er ofte en del af dit antivirusprogram.
Har du ikke et spamfilter, vil de kriminelle uden tvivl forsøge at komme i kontakt med din computer. Ofte vedhæfter de kriminelle et link, du kan klikke på. Det skal du lade være med. Det kan føre dig frem til en kriminel side, hvor din computer bliver undersøgt for sårbarheder, hvorefter et skadeligt program bliver installeret. I en anden form for angreb forsøger siden at få dig til at hente et skadeligt program ved at få dig til at acceptere installationen.

Giv ALDRIG personlige oplysninger fra dig

Du skal aldrig reagere på mails, der udgiver sig for at være pengeinstitutter, SKAT, myndigheder og betalingstjenester, hvis de indeholder links til hjemmesider, der anmoder om dine personlige og fortrolige oplysninger. Pengeinstitutter, SKAT, myndigheder og betalingstjenester vil ALDRIG bede dig om personlige oplysninger i mails. Ligeledes vil eksempelvis NemID aldrig bede om en kopi af dit kodekort.

De kriminelle kan bruge disse følsomme oplysninger til at overtage din identitet samt at tømme dine konti. Derfor skal du selvfølgelig aldrig oplyse dine personlige oplysninger via mail. Det svarer til at sende åbne postkort.

Forhold dig kritisk til de hjemmesider, du besøger

Du skal altid være opmærksom på, hvem du handler med, og hvor du downloader fra. Også selv om hjemmesiden ser flot og professionel ud. Et andet godt råd er at benytte betalingskort eller andre anerkendte betalingsmidler, når du handler på nettet. Når du bruger kortbetalinger, kan du nemlig få dine penge tilbage, hvis du bliver udsat for svindel, da du er dækket af loven om visse betalingsmidler. Ved kontooverførsler direkte på en konto, er du derimod ikke dækket af nogen garanti og har derfor ikke mulighed for at sikre dig mod svindel.

Forhold dig kritisk til programmer, du henter fra nettet

Du skal kun hente programmer fra internettet, hvis du stoler på de hjemmesider, du henter det fra. Inden du installerer programmerne er det dog vigtigt, at du undersøger, om du siger ja til reklamer og afgivelse af private oplysninger. Det må du selvfølgelig aldrig sige ja til. I så fald skal du ikke hente programmet.

Forhold dig kritisk til tilbud om lettjente penge

Jobtilbud via mail om lettjente penge er ofte forbundet med kriminalitet. Du vinder aldrig en uventet lotto-gevinst, og du skal selvfølgelig aldrig betale for at få din gevinst. Der er også mange, der bliver tilbudt et job, hvor de skal være behjælpelige med at modtage og videresende pengene. Som betaling får de ofte en andel på 5-15 procent. Det lyder sikkert både nemt og fristende, men lad dig ikke narre: Bag sådanne tilbud står ofte kriminelle, som har brug for et muldyr. Disse muldyr bærer risikoen og bliver altid fanget, hvorimod de kriminelle går fri.

På www.netsikker.nu kan du finde meget mere information og flere gode tips.